Víťaz iránskych volieb verí v nové šance pre medzinárodné vzťahy

16.06.2013 Celý región

Teherán 16. júna (TASR) - Umiernený duchovný Hasan Rúhání, ktorý sa stal v sobotu víťaznom prezidentských volieb v Iráne, keď porazil svojich konzervatívnych protivníkov, nazval tento výsledok víťazstvom umiernenosti nad extrémizmom. Zaviazal sa tiež, že bude presadzovať novú atmosféru v medzinárodných vzťahoch.

"Som šťastný, že slnko racionality a umiernenosti zasvietilo v Iráne opäť," vyhlásil Rúhání v písomnom stanovisku, ktoré priniesla aj agentúra DPA. Rúhání v ňom hovorí aj o nových šanciach "na medzinárodnej scéne" pre tých, "ktorí úprimne rešpektujú demokraciu, spoluprácu a slobodné vyjednávanie".

Tisíce Iráncov sa nahrnuli do ulíc, aby oslávili Rúháního víťazstvo.

Podľa agentúry Reuters sa však nedá očakávať, že nový prezident automaticky zabezpečí rýchle zlepšenie napätých vzťahov so západom, vyrieši problémy okolo jadrového programu, či zmierni svoju podporu sýrskemu prezidentovi v občianskej vojne. Všetky tieto rozhodnutia totiž zostávajú v rukách ajatoláha Alího Chemeneího.

Spojené štáty vyjadrili iránskemu ľudu svoju gratuláciu a nádej v zlepšenie vzťahov, no predstavitelia Izraela takí optimistickí neboli. "Irán treba naďalej posudzovať podľa jeho činov v otázkach nukleárnych zbraní a šírenia teroru," povedal hovorca izraelského ministerstva zahraničných vecí Jigal Palmor s tým, že Irán najprv musí splniť požiadavky medzinárodného spoločenstva - zastaviť svoj jadrový program a prestať šíriť po celom svete strach. Pripomenul tiež, že človekom, ktorý takéto rozhodnutia má vo svojej kompetencii zostáva práve Chemeneí.

USA vyzývajú Teherán, aby rešpektoval výsledky prezidentských volieb

Washington 16. júna (TASR) - Spojené štáty vyzvali Teherán, aby "dbal na vôľu iránskeho ľudu", ktorý si sobotu zvolil za nového prezidenta umierneného duchovného Hasana Rúháního. "Rešpektujeme hlasovanie iránskeho ľudu a gratulujeme mu k účasti na politickom procese a k jeho odvahe nechať sa počuť," vyhlásil Biely dom v stanovisku, ktoré priniesla agentúra Reuters.

Iránsky prezident má v krajine významný vplyv v oblasti ekonomiky a každodenných rozhodnutí. Duchovný vodca ajatolláh Alí Chemeneí však stále uplatňuje konečné slovo pri kľúčových otázkach ako národná bezpečnosť či iránsky jadrový program. "Dúfame, že iránska vláda sa bude riadiť vôľou iránskeho ľudu a rozhodne sa zodpovedne, aby pripravila lepšiu budúcnosť pre všetkých Iráncov," uviedol Biely dom.

Podľa volebných výsledkov vyhlásených v sobotu zaznamenal Rúhání drvivé víťazstvo nad konzervatívcami. Obsadenie takého významného postu umierneným politikom by mohlo vytvoriť podmienky na zlepšenie vzťahov so západom a zabezpečiť viac sociálnych slobôd pre obyvateľov po osemročnej tvrdej a represívnej vláde prezidenta Mahmúda Ahmadínežáda, píše Reuters.

Podľa Bieleho domu sú Spojené štáty naďalej pripravené priamo zapojiť iránsku vládu do snáh o diplomatické riešenia obáv medzinárodného spoločenstva ohľadom jadrového programu krajiny. Washington a jeho západní spojenci obviňujú Irán zo snáh o výrobu jadrovej bomby. Teherán tvrdí, že jeho program má výlučne mierový charakter s cieľom výroby energie.

Biely dom gratuluje Iráncom k voľbe, ktorá sa mala konať napriek prísnym a zastrašujúcim bezpečnostným podmienkam. "Voľba prebehla napriek podmienkam, ako boli nedostatok transparentnosti, cenzúra médií, internetu a textových správ či... obmedzenia slobody prejavu a zhromažďovania," píše sa v stanovisku
 
 
 

Vyberte región